MARKTONTWIKKELINGEN

De wet- en regelgeving rondom vermogensscheiding is de afgelopen jaren steeds strenger en complexer geworden. De herziening van de in 2007 ingevoerde Europese richtlijn ”Markets in Financial Instruments Directive” ook wel MiFID II in 2018, is daar een goed voorbeeld van. Zo geldt voor de aan beleggingsondernemingen gelieerde beleggersgiro’s dat niet belegde liquiditeiten (gelden) van retail klanten onder anderen moeten worden aangehouden in “erkende” geldmarktfondsen, als de opties om dit op een aparte rekening te storten bij de centrale bank of een gewone bank niet haalbaar zijn. Voor beheerders van geldmarktfondsen is in 2018 eveneens nieuwe regelgeving geïntroduceerd; de Money Market Fund Regulation (MMFR). Een erkend geldmarktfonds voldoet tegelijkertijd aan bepaalde MiFID II-voorwaarden en de MMFR.

In maart 2021 stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) echter dat meerdere beleggingsondernemingen ten onrechte in de veronderstelling waren dat klantgelden werden aangehouden in een ‘erkend’ geldmarktfonds. Hoe kan dat?

FundShare Fund Management (FundShare) biedt de oplossing.

“Beleggingsondernemingen die gebruik maken van een geldmarktfonds bij de bewaring van cliëntgelden zijn ten onrechte in de veronderstelling dat het een ‘erkend geldmarktfonds’ betreft. Er is onvoldoende aandacht bij beleggings-ondernemingen voor het onderscheid tussen de definitie van ‘erkend geldmarktfonds’ in het BGfo en de kwalificatie van een geldmarktfonds in de Verordening (EU) 2017/1131 (“MMFR”)”

AFM - Terugkoppelingsbrief Assurance Rapportage 2019 (16 maart 2021)

 

ONZE OPLOSSING: FUNDSHARE’S ERKENDE GELDMARKTFONDSEN

FundShare beheert een volledig ‘erkend’ geldmarktfonds. Dit geldmarktfonds (UCITS sub-fonds) is opgericht in 2012 en voldoet aan alle vereisten van MiFID II en MMFR. Het ‘erkende’ geldmarktfonds is gespecialiseerd in één valuta, EUR, maar we hebben ook ervaring met andere valuta: USD, GBP, CHF, DKK, NOK of SEK.

In 2019 is het fonds door de AFM goedgekeurd als ‘erkend’ geldmarktfonds. De combinatie van de verschillende valuta, distributie mogelijkheden en UCITS, MiFID II en MMFR regulering, maken van onze geldmarktfondsen een unieke oplossing.

Om die reden maakt onder andere DeGiro (overgenomen door flatex), de grootste broker van Europa, sinds haar oprichting gebruik van de geldmarktfondsen. Honderden miljoenen aan liquiditeiten van Europese retail beleggers waren ondergebracht in FundShare’s ‘erkende’ geldmarktfondsen. Sinds de bankvergunning van Flatex hebben ze een alternatief. Knox maakt vanaf het begin gebruik van het FundShare EUR Cash Fund.

 

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

 • Geen derivaten/repo’s;
 • Geen in- en uitstap kosten;
 • Geen minimum inleg;
 • Alleen producten in basis valuta;
 • WAM (Weighted average maturity) maximaal 60 dagen;
 • Maximale looptijd 397 dagen;
 • ‘High quality’ producten getoetst middels vereist intern kredietwaardigheidsonderzoek;
 • Benchmark: overnight rate (bv. EONIA) zonder afslag en minimum; en
 • Hoge liquiditeit.

Meer informatie over de fondsen is beschreven in het prospectus, de Essentiële Beleggersinformatie (EBI) en de factsheets.

 

DE VOORDELEN

 • Volledig erkende geldmarktfondsen (UCITS, MiFID II en MMFR gereguleerd);
 • Beschikbaar in 7 verschillende valuta;
 • De hoogste mate van veiligheid;
 • Ervaren en gespecialiseerde fondsbeheerder; en
 • Op maat gemaakte oplossingen mogelijk.

Contact

Bent u geïnteresseerd in onze geldmarktfondsen of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens. Ons team staat voor u klaar.

FundShare Fund Management B.V.
Duivendrechtsekade 82
1096 AJ Amsterdam

+31 (0) 20 2477 277
contact@fundshare.nl

Wij horen graag van u

De e-mail is verzonden!
Kan de e-mail niet verzenden! Probeer het later opnieuw!
Het e-mailadres moet een geldig e-mailadres zijn
Alle velden zijn verplicht
Contact ons